Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'wp_remove_version' not found or invalid function name in /var/www/eko-dv12875/data/www/flora-design.com.ua/wp-includes/class-wp-hook.php on line 300

 В связи с постоянно меняющимся курсом доллара, просим Вас уточнять цены у менеджера по телефону (050) 619-75-79. 

Настурция

Славянск - НастурцияНастурция
многие годы очень популярна среди садоводов. Неприхотлива, быстро
развивается, набирает зеленую массу и долго цветет, с июня и до самых
морозов радует непрерывным цветением и приятным ароматом наполняет ваш
сад.
Сейчас настурция завоевывает наши сады еще активнее. Актуальна среди садоводов настурция вьющаяся. На рынке семян появилось множество сортов настурции вьющейся. Разнообразие поражает самого требовательного садовода.

Настурция,
растение семейства капуциновых, родина настурции Колумбия. Растение
многолетнее, культивируемое как однолетнее. Листья характерные,
округлые, неравнобокие, щитовидные. Цветочки простые или махровые, с
ароматом, цвета желтые, оранжевые, ярко-красные, розовые, бархатистые.

Настурция — род травянистых растений Tropaeolum семейства настурциевых с красивыми желтыми, оранжевыми или красными цветками. Гибридные сорта настурции большой Т. majus и некоторые другие обычно объединяют под названием «настурция культурная». Ее английское и русское названия восходят к латинскому nasturtium — так римляне именовали некоторые виды похожих на кресс растений (чаще всего, естественно, настоящий кресс), что, возможно, объясняется острым ароматом (от nasus — «нос» + torquere — «терзать»).

Название настурции на немецком Kapuzinerkresse, французском сарисгпе и испанском capuchina отражены и в русском языке, где растение часто называют капуцин, или «капуцин-кресс». Такое наименование связано с новолатинским саррuсrо (монашеский капюшон) — цветки настурции немного напоминают капюшон монахов ордена Капуцинов. Еще одно французское cresson d’Inde, так же как и шведское Indiankrasse, и одно из американских Indian cress в точности соответствуют русскому «индейский кресс» и указывает на американское происхождение растения.

В диком виде встречаются около 80 видов, растущих главным образом в лесах и зарослях американских Анд (Чили и Перу), откуда они в XVII веке были завезены в Европу голландцем Беверингом. В Южной Америке настурцию относят к важнейшим пищевым культурам (весьма разумно — листья и цСлавянск - Настурция фотоветки растения богаты витамином С и серой)

Выращивание

Настурция неприхотливое растение, легко размножается семенами. Семена сохраняют всхожесть 3- 4 года. Любит открытые, хорошо освещенные участки.

Применение

В качестве овощного растения настурцию культивировали и употребляли еще древние римляне. Вкус несколько горьковатый и терпкий, салат из него острым, хреноподобным вкусом напоминает редьку. Используется как пряно-вкусовое растение аналогично крессу посевному и сердечнику горькому как приправа к супам, овощам, ухе. Листья, верхушки стеблей и семена применяют в качестве пряности. Семена как пряность могут заменить горчицу, их используют для получения пищевого масла, близкого по качеству к горчичному. Измельченные свежие прикорневые листья используют для приготовления острых салатов, винегретов и соусов, придавая им перечный привкус. В Армении листья применяют как добавку к мучным блюдам, а молодые побеги и листья маринуют и солят.

Свежие молодые листья и стебли придают приятный акцент салатам, бутербродам, мясным и овощным блюдам.

Экстракты из цветков настурции вводят в сливочное масло, сыры и уксус. Целые цветки очень красивы в салатах, супах и напитках, широко используются как украшение мясных блюд, а англичане настаивают на них уксус, что придает ему приятный своеобразный привкус.

Бутоны, плотные цветочные почки и незрелые зеленые плоды настурции маринуют в уксусе с эстрагоном. Такая приправа по вкусу напоминает каперсы и ее можно добавлять в острые соусы, маринованную сельдь, блюда из мяса и овощей (огурцов, томатов, патиссонов, брюссельской и савойской капусты).

И, наконец, высушенные семена имеют приятный пряный перечный вкус и используются как приправа к салатам, мясным и овощным блюдам, рису, маринадам и соусам к макаронным изделиям. Настурция большая — прекрасное лекарственное растение, применяемое при цинге,
малокровии, бронхите, почечнокаменной болезни, нарушении обмена веществ,
как мочегонное и противовоспалительное средство. Настой цветков употребляют при болезнях сердца,
атеросклерозе. Наружно настурцию применяют при различных кожных заболеваниях.

Пусть садовые цветы и растения радуют Вас своей красотой!

комментария 63

  1. HzLCkl Thanks , I’ve just been searching for info about this topic for ages and yours is the greatest I have discovered till now. But, what about the conclusion? Are you sure about the source?

  2. this web sife and give it a glance on a continuing basis.

  3. This web page is mostly a stroll-via for the entire data you needed about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and you’ll definitely uncover it.

  4. Valuable information. Lucky me I found your website by accident, and I’m shocked why this accident didn’t took place earlier! I bookmarked it.

  5. Thank you for the auspicious writeup. It in reality was a leisure account it. Look complicated to more introduced agreeable from you! By the way, how can we keep up a correspondence?

  6. I appreciate you sharing this blog article.Thanks Again. Cool.

  7. Muchos Gracias for your post.Really looking forward to read more. Cool.

  8. I loved your blog. Keep writing.

  9. I think other site proprietors should take this web site as an model, very clean and great user genial style and design, as well as the content. You are an expert in this topic!

  10. Thanks for the auspicious writeup. It in fact was once a leisure account it. Glance complicated to far added agreeable from you! However, how could we keep up a correspondence?

  11. fantastic points altogether, you simply gained a new reader. What would you suggest in regards to your post that you made a few days ago? Any positive?

  12. It is really a great and helpful piece of info. I’m glad that you shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

  13. I truly appreciate this blog.Really looking forward to read more. Will read on…

  14. hello!,I like your writing very much! share we communicate more about your article on AOL? I require a specialist on this area to solve my problem. Maybe that’s you! Looking forward to see you.

  15. Useful information. Fortunate me I found your website by chance, and I’m surprised why this twist of fate didn’t came about in advance! I bookmarked it.

  16. I like the helpful info you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here regularly. I am quite certain I will learn many new stuff right here! Good luck for the next!

  17. excellent put up, very informative. I wonder why the opposite specialists of this sector do not realize this. You should proceed your writing. I am sure, you have a great readers’ base already!

  18. Thanks — Enjoyed this blog post, how can I make is so that I receive an update sent in an email every time you write a new post?

  19. Howdy! I just want to give a huge thumbs up for the good data you’ve here on this post. I can be coming back to your weblog for extra soon.

  20. Hi, i think that i saw you visited my weblog thus i came to ���return the favor���.I am trying to find things to enhance my site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

  21. This website is known as a walk-by means of for all the information you needed about this and didn’t know who to ask. Glimpse right here, and also you’ll undoubtedly uncover it.

  22. I think this is a real great blog.Really thank you!

  23. Very neat blog article.Thanks Again. Want more.

  24. I consider something really interesting about your website so I saved to fav.

  25. Major thankies for the post.Thanks Again. Want more.

  26. Very good blog post. Really Cool.

  27. Great article.Really looking forward to read more. Keep writing.

  28. WduBgy What as up i am kavin, its my first time to commenting anyplace, when i read this post i thought i could also make comment due to

  29. Very informative article.Thanks Again. Awesome.

  30. A big thank you for your blog article.Thanks Again. Keep writing.

  31. Really appreciate you sharing this blog post.Much thanks again. Great.

  32. wow, awesome blog post.

  33. I really like and appreciate your blog.Much thanks again. Great.

  34. Very good blog article.Really looking forward to read more. Awesome.

  35. Wow, marvelous blog layout! How long have you been running a blog for? you made running a blog look easy. The overall glance of your site is excellent, as well as the content material!

  36. I cannot thank you enough for the article post.Thanks Again. Will read on…

  37. Very informative blog article.Thanks Again. Great.

  38. Tapes and Containers are scanned and tracked by CRIM as data management software.

  39. Im thankful for the article post.Much thanks again. Really Great.

  40. Major thanks for the blog article.Really looking forward to read more. Fantastic.

  41. Fantastic article post.Thanks Again.

  42. Thank you ever so for you blog.Thanks Again. Great.

  43. I think this is a real great post. Really Great.

  44. A big thank you for your article post.Thanks Again. Great.

  45. Great article post.Really thank you! Fantastic.

  46. Im obliged for the blog post. Cool.

  47. Thanks a lot for the blog article.Really thank you! Cool.

  48. Thanks for the article. Great.

  49. Thank you ever so for you post.Really thank you! Awesome.

  50. I truly appreciate this blog post.Thanks Again. Really Great.

  51. A big thank you for your post. Fantastic.

  52. Very good article. Awesome.

  53. Hey, thanks for the article post.Thanks Again.

  54. I think this is a real great post.Thanks Again. Keep writing.

  55. Very informative article.Thanks Again.

  56. Fantastic article post.Thanks Again. Really Great.

  57. Very informative blog article.Much thanks again. Want more.

  58. Very good article.Really looking forward to read more. Really Cool.

  59. Thanks for sharing, this is a fantastic article post.Really thank you! Much obliged.

  60. Really informative article post.Much thanks again. Keep writing.

  61. I really enjoy the article post.Really looking forward to read more. Great.

  62. What a material of un-ambiguity and preserveness of precious know-how on the topic of unexpected emotions.

  63. Do you know of sliding patio structure in your residense?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.